+31(0)513-460268 | info@eco200.nl

Binnen afzienbare tijd volledig zelfvoorzienend

Jan Borgman | mts Borgman en Roeterdink
Forse gasbesparing dankzij ECO200
Jan Borgman

Sinds begin oktober wordt de melk van het bedrijf van Jan Borgman en Erna Roeterdink gekoeld met behulp van ECO200. “Tot nu toe zijn de ervaringen goed. De installatie doet wat hij belooft”, vertelt Jan Borgman.

Borgman en Roeterdink hebben 110 koeien in het Gelderse Vierakker. Borgman geniet enige landelijke bekendheid als ‘fotonenboer’. Op het bedrijf wekken 238 zonnepanelen energie op, twee robots melken de koeien. De zonne-energie wordt deels opgeslagen in een compacte zinkbromide-batterij. “Zonnepanelen leveren veel energie wanneer de zon schijnt. Maar op dat moment heb je die energie niet altijd nodig. Die extra energie gaat naar de batterij en die levert wanneer het bedrijf energie vraagt.”

Nieuwste aanwinst is een ECO200-installatie. “Onze installatie heeft twee noviteiten. De installatie koelt met behulp van CO2. Dat is, zeker in vergelijking met de traditionele koudemiddelen, heel milieuvriendelijk.” En de installatie maakt gebruik van PCM-materiaal. “Daardoor kan de installatie nog meer koude en warmte bufferen. En daarmee extra energie leveren.”

De ECO200-installatie van Borgman is in staat om water van hoge temperatuur te leveren. “Traditionele installaties leveren water tot 55 graden. Dan moet je soms bijverwarmen, wat weer energie kost. Dat is met deze installatie niet meer aan de orde.”

Ook zorgt ECO200 voor een gelijkmatiger stroomafname door de dag heen. “De pieken in afname zijn veel minder hoog. Ideaal voor bedrijven met een krappe elektriciteitsaansluiting. Sommige bedrijven kunnen met ECO200 zelfs met een lagere aansluiting toe. Dat scheelt in de kosten voor vast recht.”

Borgman zag na de ingebruikname van ECO200 de zuurgraad van de melk iets dalen. “ECO200 zorgt voor een zeer lage melktemperatuur, nog voordat de melk in de koeltank terecht komt. Dat heeft een gunstig effect op de melkkwaliteit.”

Doel van Borgman: binnen afzienbare tijd volledig zelfvoorzienend zijn wat betreft elektriciteit en warmte. Inclusief woonhuis. “Nu koken we nog op gas. Maar daar moet het straks ook echt bij blijven.” Tot voor kort gebruikte het monumentale woonhuis nog 4.500 kuub gas.

Op langere termijn wil Borgman ook de energie voor zijn machinepark zelf opwekken. “Nu gebruiken veel machines nog diesel. Inmiddels zijn de eerste elektrische tractoren te koop. Maar die zijn nog erg duur.” Borgman denkt dat ECO200 vooral bij nieuwbouw en renovatie interessant is. “Voor bestaande bedrijven, met koelinstallties die nog goed functioneren, is investeren in ECO200 nog niet rendabel. Maar bij nieuwbouw kan ECO200 zeker wedijveren met traditionele koelsystemen.”